Aangezien 2024 een ruk jaar voor films is en weinig nieuwe uitgaves uitkomen door de Hollywood-stakingen en daarmee eindelijk de grote studio’s worden afgestraft is er weinig content voor de recensie-schrijvers. Nu House of the Dragon ook ten einde is gekomen moet dat gat toch op m’n website opgevuld worden en komt een oude reeks weer terug genaamd Jelle’s Classics. Helaas vult dat het gat nog niet helemaal op dus leek het me een goed idee om eens in de zoveel tijd een gelezen boek te recenseren en om nog even in de wereld van Westeros te blijven hangen leek het me een goed idee om A Dance with Dragons uit de A Song of Ice and Fire-saga onder de loep te nemen. Het Game of Thrones boek wat nooit is verfilmd.
Het boek A Dance with Dragons is geschreven door George R.R. Martin en kwam uit in het jaar 2011, enkele maanden nadat HBO hun nieuwe serie Game of Thrones uitbracht. Met nog maar twee boeken die Martin moest schrijven waren er geen problemen in zicht. Martin zelf, de grote bazen van HBO en de schrijvers van Game of Thrones gingen er allen vanuit dat The Winds of Winter (het aankomende boek) spoedig zou uitkomen. Nu, in het jaar 2024, is er nog steeds geen teken van uitkomst rond het project en werden de schrijvers gedwongen na seizoen 4 hun eigen kant op te gaan met enkel een paar aanwijzingen van Martin zelf. Omdat de serie van aflevering 1 bezig was ieder magisch aspect te verminderen eindigde het dat boek 4 en 5 maar gedeeltelijk zijn verfilmd voor de serie. Nee, dit is geen column over de kwaliteit van de latere seizoenen van Game of Thrones, en ook geen column over hoe schandalig het is dat we al 13 jaar wachten op een nieuw boek. Dat weet inmiddels iedereen wel. Waarom is dit dan belangrijk? Het schetst een beeld hoe de leeservaring voor mij aanvoelde. Met minder dan de helft van de laatste twee boeken die zich in de serie bevond voelde het aan alsof ik het verhaal voor de eerste keer las en stonden mij nog vele verassingen te wachten. Hier en daar wist ik wat dingen door de serie, en onvermijdelijk door het internet maar over het algemeen denk ik dat ik zo’n 25% van het uiteindelijke boek al wist voorafgaand van het eerste hoofdstuk.
Direct met het proloog kwam ik al een probleem tegen. Het is een heel saai proloog. Eerdere boeken uit deze saga hadden een uitstekend proloog waar je zo door heen brandde, dat was bij dit boek niet het geval. Het was zeer traag. We volgen een personage (die zoals gewoonlijk sterft op het einde van het proloog) genaamd Varamyr Sixskins die een aanval op “The Wall” maar net heeft overleefd. Het enige waarvoor het proloog bedoeld is, is om te laten zien dat the White Walkers in aankomst zijn. Iets wat ons inmiddels al vier boeken wordt verteld. Het is in mijn ogen een van de slechtste hoofdstukken van de gehele saga en leek daarmee voor mij de vermoedens te bevestigen. Als je aan fans vraagt “wat is het slechtste boek in de saga?” zeggen ze of boek 4 of boek 5 A Dance with Dragons. Ik leek dus te begrijpen waar de fans vandaan kwamen en hield m’n hart vast aangezien het nogal een dik boek is. Gelukkig draait het boek al snel om met het volgende hoofdstuk…een Tyrion-hoofdstuk.
Vele van de hoofdpersonages hebben we een heel boek moeten missen. Waarom? Boek 4 en boek 5 waren oorspronkelijk bedoeld als één boek en moesten door de grote in tweeën worden gesplitst. Hierdoor volg je in boek 4 een deel van de personages en in deel 5 een deel van de personages. Echter komen de personages van deel 4 wel nog voor in deel 5. Ik weet het, heel ingewikkeld, maar dit is nou eenmaal de methode wat Martin met zijn uitgevers heeft gekozen en moeten we respecteren. Wat namelijk het probleem was dat de personages met het meest interessante verhaal dus een heel boek verdwenen waren en nu in A Dance with Dragons eindelijk hun terugkeer maakte en dat zorgde voor zeer goede hoofdstukken.
Echter is er een heel groot probleem met A Dance with Dragons en dat is de lengte van het boek. Veel mensen zeggen dat dit het boek is waar Martin de plot is kwijtgeraakt en hoewel ik er het niet mee eens ben, kan ik zien waar ze vandaan komen. Dit boek heeft namelijk een heleboel hoofdstukken die maar op één ding focussen: wereldbouw. Hierdoor krijgen we een ellendig hoofdstuk van Tyrion die door een stad loopt, zonder dat er echt wat gebeurt. Krijgen we talloze hoofdstukken van Tyrion die zich op een boot bevindt en leert over de geschiedenis. Met Daenerys krijgen we meer te weten over het mysterieuze continent waar ze zich in bevind en met Jon Snow krijgen we meer te leren over “The Wall”. Ik hou van een wereld wat echt aanvoelt. Dat is iets waarvoor ik aflevering zes van het tweede seizoen van House of the Dragon voor prijsde, maar in A Dance with Dragons overschaduwt de wereldbouw het verhaal en dat komt door een grote reden. George R.R. Martin is bezig met de wereld op te zetten zodat andere na hem de wereld verder kunnen gebruiken in de vorm van series, films, games en wie weet ook boeken. Hij vertelt ons over een evenement in de geschiedenis zodat er weer een spin-off serie gemaakt van kan worden. Het verhaal waar House of the Dragon op gebaseerd is vindt zijn oorsprong in boek 4.
Martin heeft dus de onmogelijke taak om met zijn laatste twee boeken het verhaal weer te laten heersen, en niet de wereldbouw. Gaat het hem lukken? Wie weet... Misschien is dit ook de reden waarom de fans al 13 jaar op boek 6 en 7 wachten en ik me nu daarbij dus kan aansluiten…het wachten is voor mij dus nu ook begonnen maar treur niet, Martin heeft wel inmiddels een kookboek aangekondigd. Heb ik tenminste nog wat te doen terwijl ik wacht op The Winds of Winter.
Reactie plaatsen
Reacties