De dood(en hergeboorte) van Hollywood

Gepubliceerd op 22 augustus 2023 om 20:34

In mijn recente recensie van de film Barbie uit 2023 geregisseerd door Greta Gerwig verklaarde ik de filmindustrie genaamd Hollywood officieel dood. Waar veel mensen waarschijnlijk vonden dat ik overdreef sta ik nog steeds achter mijn uitspraken. Maar de dood van de filmindustrie is misschien toch positiever dan je denkt. Laat dat mij even uitleggen. 

 

Ik neem jullie terug naar de jaren 60 om jullie even een korte geschiedenisles te geven. Verschillende grote films wat normaal een succes bij het publiek waren flopte. Neem de film Cleopatra(1963), een epische film van bijna 4 uur, die flopte en amper geld binnenhaalde. Misschien was het grote geldbedrag wat eraan was besteed om de film te maken een van de problemen of was men simpel klaar met dit soort films. Echter waren dit niet de enige films die flopte. Westerns (waar honderden per jaar van werden uitgebracht) flopte allemaal massaal. Hollywood was in paniek en buiten dat besloten de acteurs en schrijvers ook nog eens te gaan staken. 

 

Waarom is dit relevant? Nou we gaan weer terug naar 2023. Op het moment van schrijven zijn de acteurs en schrijvers nog steeds aan het staken voor betere lonen en flopt de film Indiana Jones : The Dial of Destiny massaal omdat de film een te groot budget had. Buiten dat falen de superhelden-films er ook nog eens in om mensen naar de bioscoop te halen (of überhaupt de film te bekijken). Neem de nieuwe Shazam, Flash en Ant-Man. Ieder van deze genoemde film flopte aan de box office. Zie je de gelijkenissen? 

 

Veel mensen vergelijken Westerns uit de jaren 60 met Superhelden films omdat daar ook genoeg per jaar van uit komen. En de film Indiana Jones flopt om precies dezelfde reden dat Cleopatra flopte. Het budget was te hoog. En naast dat staken de acteurs en schrijvers ook nog eens tegelijkertijd. In vele opzichten zitten we dus precies in dezelfde situatie als de jaren 60. Maar waarom is dit alles wat positiefs? 

 

Voor dat antwoord gaan we nog een keer terug in de tijd naar begin jaren 70 toen Hollywood officieel failliet was gegaan. De grote studio's werden verkocht aan bedrijven die totaal geen verstand hadden van films maken en wat deden zij? Ze gaven jonge filmmakers de kans om films te maken. Ik zal je een lijst noemen van de filmmakers die in eens achter een camera werden gezet met een redelijk budget die normaal nooit de kans zouden krijgen. Francis Ford Coppola(The Godfather), Brian De Palma(Scarface), Martin Scorsese(Taxi Driver), Steven Spielberg(E.T.) en misschien wel de grootste naam aller tijde George Lucas (Star Wars). Dit groepje buitenbeentjes leidde samen met de film Bonnie and Clyde New Hollywood. Een filmindustrie waar gedurfde films werden gemaakt die ook nog eens financieel een succes waren. 

 

Natuurlijk is er geen zekerheid dat dit gaat gebeuren. Maar geschiedenis is zich op dit moment aan het herhalen en laten we hopen dat dit gedeelte ook wordt herhaalt. Want hoe mooi zou het zijn als we de volgende Star Wars krijgen of de volgende Taxi Driver, een film die weer de grootste filmmaker aller tijde heeft beïnvloed genaamd Quentin Tarantino. Dus ja, er is nog hoop voor Hollywood maar daarvoor zal het eerst failliet moeten gaan en dat mag van mij zo snel mogelijk gebeuren. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.